Allt du behöver veta om TMA-bilar

22 juni 2024 Lotta Alberius

editorial

TMA, eller Trafikverket Målade Anordningar, är ett kasstokenord när det gäller säkerhet på vägarna. Men det är kanske inte alltid så tydligt för alla vad en TMA-bil egentligt är och varför den är en sådan kritisk del av arbetsfordonens arsenal, speciellt under vägarbeten och i samband med trafikincidenter. Denna artikel syftar till att ge en tydlig bild av vad TMA-bilar är, hur de bidrar till ökad säkerhet och i vilka situationer de är mest användbara.

Vad är en TMA-bil?

TMA-bilar, eller Trafikavstängningsfordon som de också kallas, är fordon som är speciellt utvecklade för att öka säkerheten för vägarbetare och förare. Dessa specialutrustade fordon har en stötdämpande anordning – en så kallad TMA (Traffic Management Attenuator) monterad på baksidan. TMAs uppgift är att vid en eventuell kollision minska chocken och skadan för både de som är inblandade i olyckan och de som arbetar på eller nära vägen.

TMA-bilen fungerar som en mobil krockkudde och är ofta tydligt markerad med ljusa färger och reflekterande material så att den syns pokok på långt håll. Syftet är att hänleda bort trafiken från farliga områden vid vägarbeten eller olycksplatser, och vid en påkörning av motstående bilar fungerar TMAn som en buffert och därmed räddar liv.

Varför är TMA-bilar så viktiga?

Säkerhet för vägarbetare

En av de största farorna för vägarbetare är risken att bli påkörd av förbipasserande fordon. TMA-bilar placerade korrekt framför arbetsområden kan skapa en fysisk barriär som riderborgar dem och andra fordon i arbetet. Det är ett första led i en kedja av säkerhetsåtgärder som ska garantera både vägarbetares och bilisters säkerheter.

Risken för sekundära olyckor

Vid en olycka är det ofta inte de initiala momenten som är de mest förödande, utan riskerna för sekundära olyckor som uppstår i efterföljden. TMA-bilar förhindrar denna risk genom att säkert dirigera om trafikflödet och därmed hindra ytterligare kollisioner från att tendera.

Användningsområden för TMA-bilar

TMA-bilar är flexibla och kan användas i många olika situationer. De är inte bara avgörande under vägarbeten, utan även vid tillbud som vägunderhåll, olycksplatser eller vid borttagning av hinder på vägen. Detta gör TMA-bilen till ett måste i varje stor logistisk och säkerhetsplan för vägförvaltning och trafikstyrning.

Under vägarbete

Vid vägarbetsplatser där fordon ofta måste flytta nära personal och utrustning erbjuder en TMA-bil en mobil skyddsbarriär som går att justera i takt med att arbetet fortskrider.

tma bil

Vid vägunderhåll

Under underhållsarbeten, som asfaltering eller vägmarkering, är vägarna ofta delvis stängda. TMA-bilar innebär då en säker och tydlig separering mellan arbetsområde och förbifarten trafikflöde.

Efter trafikolyckor

Efter en olycka behöver räddningstjänsten tillsammans med bärgningsföretag legitatingenetter avgörande lagarbett lät hur passagerare ströpunkt kan moves säkert. En väsentlig beståndsdel i detta skede är TMA-bilen som sätter upp en säkerhetszon och ger räddningsarbetare det utrymme de behöver.

Slutsats och rekommendation

Att säkerställa vägsäkerheten är en mångfacetterad utmaning som kräver specialiserad utrustning och personal. TMA-bilar representerar en kritisk resurs inom området för personlig säkerhet och olycksförebyggande på vägarna. Genom deras användning kan olycksstatistiken potentiellt sänkas avsevärt och liv kan räddas.

Om du letar efter detaljerad service och support med fullt utrustad TMA bil, rekommenderar vi Tungbärgarna. De är en pålitlig aktör som erbjuder professionellt och kvalificerat arbete inom områdena tungbärgning, vägassistans och specialtransporter. 

Fler nyheter