Bilens fötter

02 januari 2020 william_eriksson

Den som någon gång haft ont i en fot vet att om foten inte fungerar så är det svårt och omständligt att ta sig någonstans. Detsamma gäller med bilens fötter, alltså däcken. Det spelar ingen roll hur bra motor man har, hur mycket lacken glänser eller hur sköna sätena är om man har fel eller utslitna däck. Eftersom däcken är det enda som har kontakt med marken så är däckens beskaffenhet också det viktigaste när det gäller trafiksäkerheten. Om man någonsin tagit en tur med bilen en dag när det är is på vägarna, så vet man hur viktigt det är med rätt däck.

 

Att välja rätt vid rätt tillfälle

När man ska köpa nya däck i Göteborg, eller på annan ort, till sin bil så är en riktlinje att se efter vilka däck som redan sitter på. Det är en indikation på vilken storlek som passar till just den bilen och på de fälgarna man har. När det sedan gäller däcktyp så finns det sommardäck, vinterdäck, helårsdäck, dubbdäck och den typen av däck som man ofta har som tillfälligt reservhjul vid en punktering. Viktigt är att man monterar rätt slags däck vid rätt tillfälle eftersom det är lag på när på året vilket däck får användas och även på vilket underlag. Fel däck kan ge rejäla böter, förutom att det förstås ger onödigt slitage på vägarna och är trafikfarligt.

 

 

Däckspecialister

Om man känner sig osäker på vad man behöver, vad lagen säger eller vad som är bäst för den egna bilen, så finns det specialiserade firmor som man kan få hjälp av både när det kommer till val och montage. Kanske köper man helt nya däck eller re-gummerade, vilket är något av däckens återvinning. Man kan också köpa däcken online och få dem monterade av behörig verkstad. Klokt är att samtidigt se över ifall en eventuell framvagnsinställning behövs när de nya däcken monterats.  

Fler nyheter