Bilens viktigaste detalj

18 november 2019 admin

Självklart finns det många detaljer på en bil som är viktiga för att kunna använda den till det man vill, nämligen att färdas. Men det finns en detalj som man inte kan klara sig utan och det är däcken. En bil rullar inte utan däck och det är också den ytan som spelar en stor roll i hur lång stoppsträcka man har. Men ändå är det något som ofta faller långt ner på listan över prioriteringar, Många däckverkstäder skakar därför på sina huvuden när de får in bilar som har nedslitna eller feldimensionerade däck.

 

Säkerhet

Ytan på ett däck som är i kontakt med underlaget är bara ungefär en handflata stor. Det innebär alltså att det är fyra handflator som styr över om du vid halka eller vått underlag stannar kvar på vägen eller hamnar i diket. Extremt viktiga handflator med andra ord. Numera är det lag på vinterdäck och vid den årliga översynen av bilen på Bilprovningen kontrolleras också däckdjup och skick för att bilen ska vara trafiksäker. Men det innebär inte att man resten av året kan slappna av. Däckdjupet måste nämligen kontrolleras av ägaren med jämna mellanrum.

 

 

Rätt däck för din bil

Det finns många sätt att köpa däck på men säkrast och enklast är att åka till en däckverkstad i Ramnäs eller den närmaste på egna orten. Personalen på en däckverkstad är proffs och kan tillhandahålla däck i alla dimensioner och prisklasser för bästa väghållning för varje bil och man kan vara säker på att montaget blir hållbart och rätt. Rätt däck för den egna bilen beror inte bara på typ av bil utan också hur väglaget är där man mestadels kommer köra. Uppåt i landet är det klokt att ha dubbdäck, något som inte är ultimat om man bor längst i söder. Det är också viktigt att ha däck anpassade för den årstiden man är i för bästa väghållning.

Fler nyheter