Du behöver inte ligga i krypspåret på semestern

17 april 2019 Leif Ericson
Du behöver inte ligga i krypspåret på semestern

Har du allt som behövs för en rejäl omgång bilvård. Du behöver bland annat bilschampo, svampar, trasor, ett par plastspannar, lätt slipande medel för riktig lackrengöring, lackförsegling, bilvax, trassel, gärna en polermaskin, fälgrengöringsmedel, specialmedel för plastdetaljer, insektsmedel och femtioelva andra saker. Räkningen i biltillbehörsbutiken blir hög och kvittot så långt att du skulle kunna tapetsera med det. Men det kan inte hjälpas, bilen ska ha en omgång två gånger om året. Det är i alla fall tanken.

Om du räknar din egen arbetstid som gratis, så kan det möjligen löna sig att själv stå för total uppfräschning av allt från lack till fälgar. Men det går ju faktiskt att köpa sig till en sådan tjänst. Rätt billigt ändå, cirka 1000 kr. När bilen efteråt strålar om kapp med solen så ska den ut och käka asfalt på en semester. Men först ett par svängar med raggarfart för att visa upp bilen, så klart.

När familjen ska på semester är det inte bara mor, far och barn som ska få plats i bilen. Det är också en packning i form av kläder, leksaker, strandgrejor, obligatoriska surfplattor, fotboll och andra bollar och en mängd andra prylar. Bilen blir snabbt full om du inte har en husvagn – som också lastas full med allt från campingmöbler till mat och köksgeråd.

Kör, det är grönt!

Till slut väger bilen på gränsen till bruttovikten och den verkar ha det jobbigt. Ja, den verkar helt enkelt slö. Det märks redan vid de första trafikljusen. Det tar tid att få upp farten och motorn får arbeta hårt. Kollade du förresten oljan, när du gjorde i ordning bilen? Så snart det börjar bli lite backigt så måste du trycka extra hårt på gaspedalen för att farten inte ska sjunka för mycket. Du undrar över andra bilar som försvinner förbi. Har du då tänkt på att de kan ha genomgått en motoroptimering?

En motoroptimering? Vad är det? Det kan innebära allt från nya tändstift, sotning av motorn, ny olja, nya ventiler etc. till en trimning. En del av optimeringen kan du göra själv, men du kan inte utföra en korrekt trimning. Den ska nämligen göras med tanke på just din bils motoralternativ och utan att viktiga funktioner som färddator och elektroniskt system påverkas. Nästan alla bilar kan motoroptimeras, även äldre modeller. Det finns en rad trimsatser att välja bland och bilen kan trimmas till olika effekter. Priset ligger runt 6 000 kr för en familjebil.

Om du väljer att trimma din bil, så slipper du ligga i krypspåret över Hallandsåsen eller Kolmården kommande semester …

Fler nyheter