Emballage eller byggsten

05 februari 2020 lily_hansen

Lastpallar har använts länge för att underlätta frakten av gods men det går att använda dem till mycket mer än så. Företag som arbetar med att sälja lastpallar säljer idag inte enbart pallarna till företag som behöver dem i driften. Numera är även privatpersoner intresserade av dessa stabila träkonstruktioner som man kan göra mycket roligt med. Andrahandsmarknaden för speciellt EU-pallar blomstrar och används till mycket annat än transport. Om man gör en sökning på internet så kan man hitta tusentals varianter på saker som kan byggas med lastpallar. Soffor, bord, bokhyllor och vindskydd är bara några av förslagen som finns.

 

När pallarna går sönder

När lastpallarna är för trasiga för att kunna användas till frakt, eller ens till att tillverka blomlådor av, så kan man ändå klämma ur dem ett sista liv. Alla slags lastpallar i trä är obehandlade och det innebär att de är perfekta som ved att elda med i kaminen där hemma. De trasiga lastpallarna, som man inte kan göra något med, kan man till och med få gratis eftersom det kostar pengar att hantera dem och frakta dem till tippen, så därmed blir det en vinst för båda parterna.

 

 

Lastpallar av alla slag

De lastpallar som man oftast bygger något av, och som företag brukar be om i retur eftersom de har ett returvärde, är så kallade EU-pallar. Det är en lastpall som följer mått och kvalitet som har denna märkning och därmed vet man exakt vad man får. EU-pallar har oftast kraftigare virke och är därmed mer stabila än de andra trä-pallarna, som brukar kallas engång-pallar eftersom de inte har något andrahandsvärde. Måtten på vanliga pallar, och EU-pallar, är 80*120cm och finns även i hårdplast som ofta används för att frakta drycker eller matvaror. En annan pall är sjöpallen som har måtten 80*240, det vill säga en dubbel längd.

Fler nyheter