Halkbanan – en spännande upplevelse

04 februari 2020 lily_hansen

Halkbanekörning är ett obligatoriskt moment för att få ta körkort i Sverige och alla trafikanter har varit där åtminstone en gång när de gjorde den så kallade risktvåan. En mycket stor del av halkbanornas verksamhet ägnas åt detta moment av körkortsutbildningen. För många är halkbanemomentet första gången som man sitter i bilen och kör utan en handledare. Det kan vara nervöst bara det. Halkbanans huvudsakliga syfte är att under säkra och kontrollerade förhållanden låta eleverna få testa på att hantera riskfyllda och oväntade situationer. I riskutbildningen ingår även en stunds undervisning kring säkerhet i säkerhetshallen.

 

Sväng in på halkbanan igen

För den som redan har körkort kanske det inte känns så lockande att återvända dit, det var ju bara något man var tvungen att bocka av på vägen mot det stora målet. Kanske får man rysningar vid minnet av riskutbildningar, plugg till teoriprov och så den nervösa uppkörningen. Kanske tyckte man dock tvärtom att det var både roligt och spännande med halkbanan och önskar att man kunde få prova på den igen, nu när man haft körkortet ett tag. Undrar hur det skulle gå nu? För företag är det ofta möjligt att ordna olika sorters event på en halkbana. Kanske kan de anställda få pröva på halkbanan eller så är det ett bra tillfälle att till exempel testköra en ny bilmodell.

 

 

Utbildningar för den som redan har körkort

På till exempel Halkbana i Skellefteå anordnas mer än bara event och utbildningar för de som ska ta körkort. Där erbjuds också olika sorter fortbildningar. För de som arbetar med att köra bil dagligen är det viktigt att ha aktuella kunskaper om trafiksäkerhet och miljövänlig körning. Även för busschaufförer, lastbilschaufförer och förare av bandvagnar anordnas det vidareutbildningar på halkbanan. Har man något särskilt önskemål kan man alltid kontakta halkbanan med en förfrågan.

Fler nyheter